Mă lovesc de câteva zile de o situație de care, sincer, nu credeam că am să mă mai lovesc. Primesc solicitări de la unele bănci și nu numai (ci și de la consultanți pe fonduri europene de exemplu), prin care mi se solicită, imperativ uneori, să le dau bilanțul contabil la data de 31/12/2016, citez: “ștampilat și semnat în original”. Asta în condițiile în care îl aveau primit pe mail, semnat digital, împreună cu dovada depunerii la ANAF, recipisa generată de serverele ANAF, semnată și ea digital.
Eu, de rău ce sunt, ca un sarcastic ce am devenit datorită cererilor de acest gen, lipsite de orice logică elementară, refuz. Și de aici începe circul. Ăia de la bănci se plâng de mine firmelor că nu e normal să-i refuz, că alți contabili le pun la dispoziție ceea ce le cer ei, firmele cred că eu sunt pornit pe cei de la bănci, iar în realitate eu nu am nimic personal cu cei de bănci pe care nici nu-i cunosc de cele mai multe ori și nici prin cap nu-mi trece să încurc firma. Dar am ceva cu cerințele ce nu au acoperire legală.
Și pentru a evita discuțiile în contradictoriu atât cu firmele cât și cu băncile, am decis că e mai bine să le dau un mail în care să le explic de ce refuz. Și le cer funcționarilor din bănci să mă contrazică cu argumente legale așa cum le argumentez eu refuzul și nu cu argumente de genul: păi la noi așa se cere, normele noastre impun asta, alții fac asta fără probleme (acesta fiind de departe argumentul cel mai tâmpit și lipsit de logică pe care l-ar putea invoca).
Așa că le-am scris următoarele:
Solicitarea dumneavoastră de a vă pune la dispoziție situațiile financiare întocmite la 31/12/2016, listate, semnate și ștampilate, în condițiile în care le-ați primit, pe mail, în format electronic semnate digital este lipsită de orice bază legală din următoarele considerente:
Potrivit art.V din OG 17/2015, nu sunt obligat să ștampilez nici un act depus la autoritățile publice. Și nici vreun înscris sau act încheiat cu altă persoană de drept privat. Iar dacă exista vreo lege ce mă obliga în acest sens, același articol la alineatul 3 spune clar că
La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă toate prevederile legale referitoare la obligația aplicării ștampilei de către persoanele și entitățile prevăzute la alin. (1) și (2)
Totodată vă aduc la cunoștință faptul că, în România, nu există nici măcar o singură prevedere legală aflată în vigoare care să oblige firmele să dețină un obiect numit ștampilă care să înlocuiască sau să completeze semnătura.
Vă aduc la cunoștință că, începând cu anul 2015, ANAF a emis ordine pentru reglementarea formularelor situațiilor financiare, care nu cer nicăieri ca acestea să fie “ștampilate”. De altfel v-aș ruga să-mi indicați exact unde anume în formularele pentru situațiile financiare puse la dispoziție de către ANAF regăsiți cuvântul ștampilă și cerința de a fi aplicată. Pentru a vă scuti de efort vă aduc la cunoștință că nu veți găsi nicăieri acest cuvânt în cadrul formularelor respective. Acestea dacă se semnează sunt ok și dacă nu au aplicată ștampila.
Acum legat de semnătură. Suntem în secolul XXI și de ceva timp, de vreo 16 ani mai exact, există în România Legea 455/2001 – lege privind semnătura electronică. Aceasta are la art.5 și 7 două prevederi extrem de clare, pe care însă dumneavoastră se pare că nu le cunoașteți. Iată ce scrie în lege:
Art. 5. Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, atașat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv și generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce privește condițiile și efectele sale, cu înscrisul sub semnătură privată.
…
Art. 7. În cazurile în care, potrivit legii, forma scrisă este cerută ca o condiție de probă sau de validitate a unui act juridic, un înscris în formă electronică îndeplinește această cerință dacă i s-a încorporat, atașat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat și generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii.
Tocmai pentru aceste motive ANAF acceptă ca aceste situații financiare să fie depuse on-line, în format electronic semnate electronic cu un certificat digital calificat.
Ceea ce este și mai contradictoriu e faptul că solicitați firmelor să vă pună la dispoziție recipisa semnată digital de ANAF, recipisă ce atestă depunerea și validarea fără erori a situațiilor financiare, pe care o recunoașteți așa cum e. Stau și mă întreb: de ce nu solicitați ANAF să vă ștampileze și semneze, fizic, hârtia listată cu acea recipisă?
Pentru a rezuma – în aceste condiții în care:
– deși OG 17/2015 spune clar că aplicarea ștampilei nu este obligatorie
– deși în România nu există nici un act legal aprobat care să oblige firmele să dețină un obiect numit ștampilă și care să țină loc de semnătură sau să o completeze
– deși ANAF nu cere nicăieri ca pe aceste formulare să fie aplicată vreo ștampilă cuvântul acesta lipsind cu desăvârșire atât în cadrul formularului cât și în conținutul ordinului ce reglementează întocmirea situațiilor financiare
– deși Legea 455/2001 spune clar că înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, atașat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv și generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce privește condițiile și efectele sale, cu înscrisul sub semnătură privată
– deși ați primit situațiile financiare semnate digital, atât listate cât și în format electronic
– deși ați primit recipisa de depunere în format electronic, semnată digital de către ANAF, la fel cum ați primit situațiile mele financiare
dumneavoastră alegeți să ignorați cu desăvârșire faptul că legea nu obligă la ștampilarea situațiilor financiare și că semnătura digitală este perfect valabilă și este asimilată înscrisului sub semnătură privată, îmi cereți să ștampilez și să semnez fizic situațiile financiare, iar celor de la ANAF nu le solicitați să ștampileze și semneze recipisa?
Dacă da vă rog să-mi indicați acele acte normative, legi, ordonanțe, HG sau altele similare care să contrazică ceea ce v-am scris anterior și care mă obligă să ștampilez situațiile financiare, iar dacă le-am semnat digital mă obligă să le semnez și fizic pentru că altfel nu au valoare de înscris sub semnătură privată. Atunci când veți reuși dă-mi indicați un act normativ care să stabilească acest lucru, mă oblig să mă prezint personal și să ștampilez și semnez orice document solicitat de dumneavoastră.
Ei bine până acum nu am primit răspuns. Fie nu știu ce să-mi răspundă, fie nu vor, fie încă mai caută prin legislație ceva care să mă contrazică.
Cert este că nu toate băncile sunt așa. Unele bănci acceptă fără probleme bilanțul semnat digital și nu au probleme existențiale cum ar fi ștampila și semnătura “cu pixul pe hârtie” deși sunt semnate digital, pe când unele nu se pot abține.
Bănuiesc că și voi ați primit acest tip de solicitare. Vi s-a părut normală? Cum ați procedat?
Eu, de exemplu, am avut caz în care mi-au acceptat prin mail, am avut caz și când am suportat umilința de l-am listat, ștampilat și semnat fizic, însă nedumerirea mea este că oare breasla contabilă cu ce a greșit în fața creației lui Dumnezeu, de aproape toate se sparg în capul nostru, deși noi ne spetim muncind ca să facem față la câte ni se tot cer, iar la urmă tot noi cădem de vinovați!!!
Nu v-au raspuns, dar creditul vi l-au mai acordat?
Nu au sistat creditarea. Creditele sunt deja luate. Și dacă ar fi vorba de credit nou, la fel aș răspunde.
Am pus aceiași întrebare unuia de la o firmă de leasing, anul trecut. I-am explicat că-i ștampilez bilanțul acolo unde scrie în formular cuvântul ștampilă și-l rog să-mi indice exact unde scrie pentru a-i ștampila acel formular. Nu mi-a răspuns nimeni, dar firma are contract de leasing în derulare.
La Somaj ne lovim de acelasi… semnat si stampilat. ;)
Argumentul legat de ștampilă este valabil pentru orice instituție. De altfel ANAF a eliminat din marea majoritate a formularelor sale cuvântul ștampilă.
Eu am avut un caz in care cei de la banca au acceptat bilanțul si recipisa transmise pe mail, însă nu au fost de acord cu formularul de cash-flow completat în limba română. Au dorit musai unul in limba engleza si atunci cand ke-am explicat că în țara noastră contabilitatea se tine in limba romana si in moneda noastră,raspunsul a fost ca stuff-ul băncii este majoritar străin si asa li se cere….. Pe bune?!
Eu i-aș fi îndrumat să-l facă singuri.
Da, toată treaba cu ștampila este ok in relatia cu ANAF ul si băncile, mai ales că articolul spune ” pt documentele
Depuse” la instituțiile statului. Dar sa vezi cand vin altii in control. De exemplu, control de la ITM, proces verbal etc si au cerut copie după stat si foi de prezenta, ștampila si semnătura pe fiecare pagina. Adică cum? Le dădeam foile de prezenta ale vecinului? Apropo de asta, cică cererile scoase din saga, daca ar ajunge in instanta s-ar putea sa nu aibe valoare că omul tre sa scrie cu mânuța lui subsemnatul…etc. De parca daca semneaza sub un text tiparit la calculator nu citeste ce semneaza.
@Simona
* cererile de concediu
În biroul nostru, atunci când suntem în această situație înțelegem că solicitarea vine de la client, nu de la bancă. Astfel că le semnăm și le predăm ca atare. Dacă se poate considera un serviciu suplimentar, atunci se poate taxa clientul. Banca poate să solicite orice dorește, ei nefiindu-i aplicabile prevederile legale enumerate. Dacă nu trimitem documentele în forma dorită de bancă, ne asumăm riscul de a-i prejudicia clientului relația cu partenerul, ceea ce nu ne putem permite dpdv profesional.
Uneori vine de la client, uneori direct de la bancă. Dumnevoastră vi se pare normal să satisfaceți orice cerință a clientului chiar dacă evident nu are dreptate?
Cine îl oprește pe client să le semneze fizic și să le ștampileze chiar și în fiecare colț dacă dorește? Dacă le trimiteți clientului pe mail în format electronic și semnate digital, atunci poate face ce vrea cu ele.
Iar dispozițiile legale privind semnătura electronică sunt valabile pentru oricine, chiar și pentru client.
Lucrez pe fonduri europene, acolo situatia e si mai grava. La decontari, cand depun extrasul de cont scrie clar ca e valabil fara stampila si semnatura, dar autoritatea care deconteaza nici nu vrea sa auda de asa ceva. Listez extrasul din online banking, si trebuie sa ma duc cu el la banca sa mi-l stampileze si semneze.
Pe de alta parte, ca aspect pozitiv, la ONRC poti sa infiintezi un SRL online, cu semnatura electronica, o singura data trebuie mers la ei, pentru ridicarea CIF-ului.
Cristi hai ca s-a aprobat OUG49/2017 vineri in 30.06.2017 si functionarul ce iti cere stampila va fi pepepsit :D :))
Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, precum și entităților fără personalitate juridică aplicarea ștampilei pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale”, prevede ordonanța de urgență 49/2017, adptată de Guvern și publcată în Monitorul Oficial vineri.
Trebuia să scrie că-i bate la fund :)
Sau le dă cu rigla peste mâini.
Că aia cu cercetarea disciplinară e frecție la picior de lemn. Am eu o situație în care legea spune la fel, că instituția publică trebuie să răspundă într-un anumit termen și eu am cerere depusă la o instituție care nu mi-a răspuns deși cererea are un an peste termenul ăla la care trebuia să primesc răspuns. Și în ordonanța aia scrie la fel – abatere disciplinară. Și am făcut plângere după 6 luni – la fel nu a răspuns nimeni :)
Am patit azi una si mai tare.
Am eliberat unui angajat al unei firme-client, o adeverinta de venit ceruta de Bancpost pt un credit. Dupa doua zile ma suna, administratorul ca a cerut banca sa fie pusa pe adeverinta si stampila firmei de contabilitate, sau a persoanei care dpeune declaratiile la ANAF. I-am spus sa-i spuna bancii ca “nu exista ca se tine la negru si nu se depune nimic”.
M-a sunat angajatul sa-l ajut cumva, apoi m-a sunat persoana de la credite de la banca, ca are nevoie de stampila persoanei, etc. I-am spus ca exista o lege care interzice acest lucru si care pedepseste institutia care solicita stampile fara rost. Mi-a raspuns, “stiu asta, dar daca asa imi cere de la Bucuresti nu am ce face, vin eu personal la dvs la birou sa-mi puneti stampila, ca altfel nu pot aproba creditul”.
Avand in vedere angajatul care a solicitat adeverinta si situatia lui, i-am spus daca vine la birou ii pun stampila, altfel eu nu stampilez nimic.
Bancile sunt, stat in stat…
Pentru Cristi!
ai dreptate si nu, pentru ca:
1. Bancile comerciale nu sunt institutii ale statului!
2. Semnatura electronica depusa pe bilant si celelalte declaratii, este a celui imputernicit sa TRANSMITA online aceste documente ale socieatii, si nicidecum a administratorului, ori a celui care a intocmit bilantul/declaratiile, deci a celor care isi asuma cele inscrise in documente, ci numai a celui care este doar mesagerul desemnat al administratorului
3. Mai sunt si alte formulare care poarta sigla ANAF, pe care se solicita “semnatura si stampila”- vezi formular 150, de exemplu, chiar cel prin care se solicita utilizarea semnaturii electronice de un imputernicit.
1. Corect, dar este irelevant. Tocmai de aceea a solicita să ștampilez un document pe care instituția statului nu-l cere ștampilat (în bilanțuri lipsește cerința de a fi ștampilate încă din 2015) e ceva aberant, lipsit de orice logică.
2. Nu. Este a celui împuternicit să semneze și să depună declarațiile. Vedeți cerința din OMFP 858/2008. Acolo se vorbește despre “documentul eliberat de contribuabil, din care rezultă dreptul solicitantului de a semna declarațiile fiscale pentru contribuabil”.
3. Este la fel de irelevant. OG 17/2015 are un text extrem de concis – orice prevedere legală contrară este nulă de drept. Iar după ultima modificare este și mai irelevant.
Este mai mult decât ciudat ceea ce cer unele bănci, mă confrunt și eu cu asemenea cazuri, în condițiile în care pe extrasele lor de cont scrie clar, negru pe alb, așa: ”Conform legislației în vigoare, extrasele de cont emise de……..(numele băncii), sunt valabile fără ștampilă sau semnătura autorizată a Băncii”.
Adică pentru actele emise de ei, sunt valabile fără ștampilă, iar pentru ce acte predăm noi către ei, nu sunt valabile fără ștampilă!
Deci e clar, această cutumă a băncilor de a cere situațiile financiare anuale și raportările contabile semestriale, listate, semnate și ștampilate a devenit parcă mai acută ca oricând!Am caz concret, azi!Însă mă întreb de ce oare nu ar face ele un protocol cu ANAF, să și le descarce direct de acolo?Nu ar fi mai simplu pentru toată lumea?
Ai dreptate Cristi!
Cererea pt utilizarea unui certificat digital calificat 150 o stampilez?
Nu. Mie nu mi s-a respins la ANAF nici un 150 pe care nu am pus ștampilă ci doar semnătură și asta din 2015 începând.
Nu toate bancile sunt “rele”. Am unele care accepta situatiile financiare si rapoarte ( balante, situatii clienti-furnizori, liste MF ) cu semnatura digitala pe email.
La ANF nu se mai cere stampila pe niciun act!!