Modificari 2021, atentie la salariu minim

20 Dec 2021 | Legislatie | 2 comentarii9472 vizualizari
declaratia-600

Modificările despre a căror stare în fază de proiect am scris anterior, au fost în cele din urmă concretizate înr-un act normativ. Este vorba de OUG 130/2021.

De ce spuneam că e necesară puțină atenție? Pentru că OUG 130/2021 intră în vigoare de la data de 18 decembrie 2021. Ori articolul Art. XLVI din această ordonanță nu are un termen anume pentru intrarea în vigoare.

Vă reamintesc că acest articol prevede modificarea codului muncii prin inserarea a două alineate la art.164 din Legea 53/2003, mai exact a alineatelor 2^1 și 2^2:

(2^1) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în condițiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

(2^2) Prevederile alin. (2^1) se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni.”

Problema este alin.2^2 care aplicându-se de la data de 18 decembrie duce la obligarea angajatorilor să modifice încă din decembrie salariul minim al salariaților care au acum contracte cu un salariu minim pe economie și care au deja o vechime de peste 24 de luni.

Discutăm iarăși despre o modificare legislativă proastă gândită anapoda și aruncată peste noapte în monitorul oficial. Și nu mă refer aici la faptul că statul limitează aplicarea salariului minim la maxim 24 de luni. Mă refer la faptul că nu poți impune o astfel de modificare cu data de 18 decembrie, pentru că doar de la această dată se aplică. Puteau reglementa foarte simplu aplicarea art. XLVI din ordonanță începând cu luna ianuarie 2022. Și în ianuarie 2022 se făcea majorarea. Acum vom avea parte de două seturi de acte adiționale, dacă nu se rectifică între timp chestiunea asta și se reglementează aplicarea doar din ianuarie 2022.

2 comentarii

  1. O regula legislativa gandita pe fuga, care suna pompos si are valoare zero.
    Majorarile de salarii impuse de lege se pot declara in Revisal in 20 de zile de majorare. Majorarea nu trebuie negociata cu angajatul, ea se decide de Administrator si se aplica. Administratorul poate decide majoararea salariilor minime cu o vechime mai mare de 24 luni cu 1 leu fiecare de la 18 ianuarie 2021 si majorarea tuturor salariilor minime la 2501 lei de la 1 ianuarie 2021. Se poate comasa intr-un singur act aditional. Ca sa scuteasca bataia de cap si grija de a nu uita de majorarea de la 24 de luni, toti angajatorii vor incheia de acum contracte pe salariul minim + 1 leu.
    Rezultatul: consumam toti (inclusiv Statul) resurse (timp, documente, hartie, electricitate) si rezultatul este NUL, se pierde in rotunjiri.
    Nu am facut o analiza completa, dar in cateva cazuri extreme, ma gandesc ca e posibil ca angajatii chiar sa piarda bani, prin sarirea unui prag si micsorarea deducerii personale.

  2. Pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fara a include sporuri si alte adaosuri, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni, luand ca referinta data de 30 noiembrie 2021, angajatorul va decide, prin act aditional, modificarea salariului de baza lunar brut incepand cu data de 1 decembrie 2021, la un nivel superior celor reglementate prin Hotararea Guvernului nr.4/13 ianuarie 2021. S-ar evita modificarea, de altfel, nepermisa, in cursul lunii, a salariului de baza lunar brut. S-ar asigura conformarea cu prevederile cuprinse la art.17 alin.(5) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu prevederile de la art.4 alin.(4) din Hotararea Guvernului nr.905 din 14 decembrie 2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor. Transmiterea registrului catre inspectoratul teritorial de munca, pentru aceasta situatie, are loc în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării – 1 decembrie 2021.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *